Monday, November 13, 2006

Jeg vil ha en tidsmaskin...

Hvorfor var filmene mye bedre før i tiden?

Altså...ikke alle...der finnes unntak...og det lages en del bra i dag også. Jeg så for eksempel nettopp "The Departed", en fantastisk film, men generelt sett: det lages ikke skikkelige klassikere lenger! Overvar akkurat "Lawrence of Arabia", et utsøkt epos, med Peter O'Toole som leverer en ubeskrivelig god rolletolking. Ubeskrivelig!! Og han har med seg Omar Sharif, Anthony Quinn og ALEC GUINESS! Regien er ved David Lean og musikken er så nydelig at det gjør vondt. Trenger man mer for å bli lykkelig? Det er noe med dagens filmer og deres holdbarthetspotensiale...når det gjelder kultstatus og sånt; vi har jo alltids Quentin. Men BORTSETT FRA Q.T. ... og Wachovski-brødrene, Robert Rodriguez, Luc Besson, Brian DePalma, Tony Scott, J.-P. Jeunet (Amelie-mannen), Wong Kar-Wai, Scorsese, George Lucas i et sjeldent inspirert øyeblikk og Coppola-familien...

Bortsett fra det disse (og en håndfull geniale skuespillere) hoster opp, lages det så utrolig mye drit! Det er stort sett bare dataanimasjon og green-goblin-screen og anorektiske, overbetalte blondinebimboer og picture-perfect hunks. Jeg savner filmer med virkelig, overveldende effekt; àla Casablanca, Tatt av Vinden, Once Upon a Time in the West...Jeg savner skuespillere som virkelig går inn for å være talentfulle og realistiske... Skuespillere og regissører som gidder! De som gir litt ekstra og strekker seg for å skape en sensasjonelt bra film. Man klarte det tidligere. Får vi en ny Gudfaren? En ny Scarface? (Og da mener jeg IKKE som dataspill...!) Jeg savner Sergio Leone!!! HULK! Og Steve McQueen!!! Orker nesten ikke tenke på det...og hva gjør vi når Jack Nicholson og Sean Connery kaster inn håndkleet og nevnte Scorsese sitter i rullestol? Kvantitet er ikke alt, og vi må slutte hele tiden å forlange nye filmer og oppfølgere og mere penger og box-office-raiders og tomhjernede, "underholdnings"-blockbusters! Vi må invistere mer krefter og kanskje også penger i hver enkelt produksjon og gi regissører og cast & crew mer å jobbe for! Jeg tror ikke filminnspillinger var så mye mer idylliske før i tiden, folk hadde problemer da óg, men resultatet ble fortsatt som regel bedre enn hva vi får ut av Hollywood i dag! Jeg er lei! Jeg orker ikke mer Superman returns og Batman Begins og James Bond resurrected...hvorav nummer to faktisk ikke er så ille, og sistnevnte har jeg ikke noen formening om ennå, men likevel. Jeg vil ha kvalitet og STIL!! La oss håpe at den nye film noir-trenden kan bidra til at filmskapingen får tilbake gammel glød...og gi de hersens skuespillerne en smekk så de begynner å skuespille igjen. Peter O'Toole fikk meg til å innse i dag at det er noe som mangler.

Og et videre diskjonstema; er det ikke ironisk at vi må kopiere slike nostalgiske eraer, hvorfra blant annet Casablanca stammer, for å vekke til live elegansen på filmlerretet? Jeg undres... Er det ikke merkelig hvordan vi alltid sammenligner med gamle dager, alt var mye bedre før; og likeledes klarer vi aldri å fremskaffe noe som kan være strålende innovativt helt på egen hånd og/eller leve opp til gamle idealer, uten å måtte skryte av det? Vi er altfor kritiske og skaper altfor mye press, samtidig blir det vi får ut av all stressingen mindre og mindre tilfredsstillende. Unntakene finnes, men en dag tar det slutt.

No comments: